OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ (GDPR)

Ochrana soukromých údajů

V rámci České republiky se od 25.5.2018 vztahuje na ochranu osobních údajů i Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (General Data Protection Regulation, GDPR), jehož účelem je chránit práva občanů proti neoprávněnému nakládání s jejich osobními údaji.

Správce COOP družstvo HB, IČ: 00032115, se sídlem: U Rajské zahrady 1912/3, Praha (dále jen „Družstvo“ nebo „Správce“) a jeho zaměstnanci mají respektovat zásady, na kterých GDPR stojí:

  • zákonnost, korektnost, transparentnost – správce musí zpracovávat osobní údaje na základě nejméně jednoho právního důvodu a vůči subjektu údajů transparentně,
  • omezení účelu – osobní údaje musí být shromažďovány pro určité a legitimní účely a nesmějí být zpracovávány neslučitelným způsobem s těmito účely,
  • minimalizace údajů – osobní údaje musí být přiměřené a relevantní ve vztahu k účelu, pro které jsou zpracovávány (pokud by bylo možné dosáhnout účelu i bez zpracování některých osobních údajů, je nutné tyto nadbytečné osobní údaje přestat zpracovávat),
  • přesnost – osobní údaje musí být přesné,
  • omezení uložení – osobní údaje by měly být uloženy ve formě umožňující identifikaci subjektu údajů jen po nezbytnou dobu (ledaže je dána některá z výjimek stanovených v GDPR či oprávněný souhlas subjektu údajů) pro dané účely, pro které jsou zpracovávány,
  • integrita a důvěrnost – technické a organizační zabezpečení osobních údajů.

Na základě výše uvedeného Správce informuje subjekty osobních údajů, zejména Vás – naše ctěné zákazníky, o tom, jaká práva jim dle GDPR náleží.

Subjekty údajů mají:

  • Právo na přístup umožňuje subjektu údajů zjistit, zda a případně jaké údaje o jeho osobě správce zpracovává a uchovává, účel, právní základ, způsob a dobu zpracování a o příjemcích, kterým jsou osobní údaje zpřístupněny. Stejně tak má každý subjekt údajů právo na kopie všech osobních údajů, které o něm správce zpracovává. Tím by však nikdy neměla být dotčena práva ostatních (zejména právo na ochranu jejich osobních údajů, ale rovněž se může jednat o ochranu duševního vlastnictví či obchodního tajemství). Subjekt údajů také má být informován o tom, zda jsou jeho osobní údaje využívány k automatickému rozhodování nebo profilování. V této souvislosti má subjekt údajů právo dozvědět se také, jaké postupy, význam a předpokládané důsledky takové zpracování může představovat.
  • Právo na opravu poskytuje subjektu údajů právo dožadovat se nápravy v případě, kdy zjistí, že evidované údaje nejsou správné, přesné nebo úplné.
  • Právo na výmaz („právo být zapomenut“) opravňuje subjektu údajů požadovat odstranění svých údajů u správce, pokud nastane některý z těchto případů:
    • osobní údaje jsou evidovány a zpracovávány protiprávně;
    • zpracování bylo založeno na souhlasu, který byl odvolán, a zároveň neexistuje jiný právní důvod pro jejich zpracování;
    • osobní údaje již nejsou pro účel, pro který byly uchovávány a zpracovávány, nadále potřeba;
    • subjekt údajů vznese námitku proti zpracování, založeném na oprávněných zájmech správce osobních údajů a tyto oprávněné zájmy nepřeváží zájem na ochraně osobních údajů občana.
    • osobní údaje musí být vymazány ke splnění právní povinnosti stanovené v právu Unie nebo členského státu, které se na správce vztahuje;
    • osobní údaje byly shromážděny v souvislosti s nabídkou služeb informační společnosti u dětí pod 16.
  • V případě uplatnění práva na výmaz je subjekt údajů oprávněn požadovat výmaz všech výskytů a odkazů na jeho osobní údaje ve všech jejich kopiích.
  • Právo na omezení zpracování stanovuje správci osobních údajů omezit zpracovávání osobních údajů v těchto případech:
    • subjekt údajů popírá přesnost zpracovávaných údajů (je možné požadovat omezení zpracování na dobu nutnou k ověření přesnosti osobních údajů);
    • jestliže zpracování osobních údajů je protiprávní, může subjekt údajů místo výmazu požadovat omezení zpracování (tedy aby je správce po vymezenou dobu pouze uchoval, avšak jinak nezpracovával);
    • ačkoli osobní údaje již nejsou potřeba pro vytyčený účel správce, mohou být i nadále potřebné pro občana, např. pro obhajobu právních nároků;
    • jestliže subjekt údajů již vznesl námitku proti zpracování údajů, je oprávněn zároveň požadovat omezení zpracování na dobu nutnou k ověření, zda oprávněné zájmy správce převáží nad zájmy subjektu údajů.
  • Právo na přenositelnost umožňuje subjektu údajů získat své osobní údaje ve strukturované strojově čitelné podobě. Rovněž může požadovat, aby tyto údaje byly předány přímo jinému správci, pokud je to (technicky) možné a proveditelné. Právo se však uplatní, pokud je zpracování osobních údajů založeno na souhlasu či smlouvě a zpracování se provádí automatizovaně.
  • Právo podat stížnost u dozorového úřadu přináleží všem osobám, jejichž osobní údaje správce zpracovává. Se svojí stížností se mohou obrátit na dozorový orgán, kterým je Úřad pro ochranu osobních údajů, se sídlem Pplk. Sochova 27, 170 00 Praha 7, tel.: 234 665 111, web: www.uoou.cz.

PRÁVO VZNÉST NÁMITKY

  • Právo vznést námitky  proti zpracování svých osobních údajů, založeném na oprávněném nebo veřejném zájmu správce.

Tato práva mohou subjekty uplatnit: 

  • ústně – v centrále Družstva: Havlíčkova 3305, Havlíčkův Brod
  • písemně – osobně v centrále Družstva (doporučujeme si předem dohodnout termín) nebo poštou na adresu centrály Družstva: Havlíčkova 3305, Havlíčkův Brod
  • e-mailem: coophb@coophb.cz
  • telefonicky na tel. čísle: 569 431 629

Lhůta na zpracování žádosti: 

Žádosti budou zpracovány do jednoho měsíce od obdržení žádosti. Lhůtu lze ve výjimečných případech prodloužit o dva měsíce, zejména z důvodu komplexnosti a obtížnosti případu, o čemž musí být subjekt údajů ze strany správce informován, včetně důvodů prodloužení.

Postup k uplatnění těchto práv subjektu údajů:  

1. Přijetí žádosti
2. Identifikace žadatele
3. Vyhodnocení žádosti
4. Rozhodnutí o žádosti
5. Výkon rozhodnutí
6. Informování žadatele

Kdy dochází, resp. může dojít ke zpracování osobních údajů v rámci činnosti COOP družstva HB

1. Informační e-mailový newsletter

1.1. Rozsah a účel zpracování

Na webových stránkách Družstva mají naši zákazníci možnost se přihlásit k odběru našeho bezplatného newsletteru (letáky a novinky). Ten informuje především o aktuálních nabídkách Družstva, přináší lifestylové a praktické rady, recepty, informace o dění v Družstvu a může obsahovat i další obchodní sdělení. Nezbytným údajem pro registraci je vaše e-mailová adresa.

1.2. Právní základ

Zpracování Vašich osobních údajů je založeno na Vašem svobodném udělení souhlasu podle článku 6 odst. 1 písm. a) GDPR, kdy zároveň potvrzujete, že jste si přečetl(a) si a porozuměl(a) zásadám ochrany osobních údajů a přejete si dostávat newsletter. Souhlas s odběrem newsletteru můžete kdykoliv a bez udání důvodů odvolat odhlášením z odběru v rámci každého newsletteru aniž je tím dotčena zákonnost zpracování založená na souhlasu uděleném před jeho odvoláním.

1.3. Doba uchování

Vaší emailovou adresou disponujeme tak dlouho, dokud budete k newsletteru přihlášeni. V návaznosti na Vaše odhlášení odběru dojde rovněž k výmazu Vaší e-mailové adresy. Další uchování se může uskutečnit jen v jednotlivých případech, pokud to vyžaduje zákon.

1.4. Případní příjemci osobních údajů, předání do třetí země

V rámci splnění ze strany Družstva mohou být příslušné osobní údaje pouze v nezbytném rozsahu a výhradně pro příslušný účel zpřístupněny rovněž různým subjektům kupř.:

  • zaměstnancům a orgánům Družstva
  • poskytovateli emailových schránek (e-mail)
  • poskytovatelům služeb Družstvu v oblasti e-mailového rozesílání

Předání do třetí země se nepředpokládá, ledaže subjekt údajů je z třetí země nebo si nechá newsletter zasílat do třetí země.

2. Zpracování osobních údajů v návaznosti na Vaše podněty a dotazy

2.1. Rozsah a účel zpracování

Naše družstvo si svých zákazníků váží a snaží se jim vycházet vstříc, kdy nás zajímá samozřejmě i jejich názor a mínění na nás, naše prodejny a personál nebo sortiment. Naši zákazníci se tak dobrovolně mohou na nás obracet se svými dotazy a požadavky, a to jak telefonicky, e-mailem či prostřednictvím zásilky doručené poštou či osobně.

Co do rozsahu tak budeme zpracovávat jen osobní údaje poskytnuté přímo Vámi – tedy osobou, která dotaz či požadavek vznesla, a to pouze v nezbytném (poskytnutém) rozsahu a jen do doby vyřízení dotazu či požadavku, nevznikne-li potřeba zpracovávat osobní údaje pro jiný účel (například pro ochranu práv a právem chráněných zájmů Družstva). Tyto osobní údaje jsou našemu družstvu tedy poskytovány zcela dobrovolně, pokud je neposkytnete, nebude Družstvo moci na Váš dotaz/podnět odpovědět.

2.2. Právní základ

Zpracování Vašich osobních údajů je založeno na Vašem svobodném udělení souhlasu podle článku 6 odst. 1 písm. a) GDPR, kdy odesláním podmětu/dotazu zároveň potvrzujete, že jste si přečetl(a) a porozuměl(a) zásadám ochrany osobních údajů a jste si vědom(a) svých práv dle GDPR. Souhlas s poskytnutím svých osobních údajů můžete kdykoliv a bez udání důvodů odvolat, aniž je tím dotčena zákonnost zpracování založená na souhlasu uděleném před jeho odvoláním (pokud tak učiníte před odpovědí na Váš podnět/dotaz, nebudeme Vám bohužel moci odpovědět).

Poskytování osobních údajů ve výše uvedené souvislosti není zákonným či smluvním požadavkem, ani požadavkem, který je nutné uvést do smlouvy, s tím, že subjekt údajů nemá povinnost osobní údaje poskytnout, a pokud je neposkytne, nebudeme schopni Vám na Váš podnět odpovědět či jinak vypořádat Vás dotaz.

2.3. Doba uchování

Vámi poskytnutými osobními údaji disponujeme tak dlouho, dokud Vám neodpovíme na Váš podnět/dotaz a (s ohledem na promlčecí lhůty) po dobu max. 4 let od jejich poskytnutí (kupř. kvůli archivaci předchozí komunikace, správní kontrole). Po uplynutí této doby dojde k výmazu Vašich osobních údajů. Další uchování se může uskutečnit jen v jednotlivých případech, pokud to vyžaduje zákon.

2.4. Případní příjemci osobních údajů, předání do třetí země

V rámci splnění ze strany Družstva mohou být příslušné osobní údaje pouze v nezbytném rozsahu a výhradně pro příslušný účel zpřístupněny rovněž různým subjektům kupř.:

  • zaměstnancům a orgánům Družstva
  • poskytovateli poštovních/kurýrních služeb či jiných komunikačních služeb či platforem, včetně Facebooku (kupř. jméno, příjmení, adresa, e-mail)
  • dodavatelům (zde se však předpokládá, že dojde k úplné anonymizaci dotazu/podnětu)
  • poskytovatelům konzultačních a odborných služeb – dle charakteru podnětu/dotazu (zde se však předpokládá, že dojde k úplné anonymizaci dotazu/podnětu)

Předání do třetí země se nepředpokládá, ledaže se dotaz týká třetí země nebo osoby z třetí země.

3. Zpracování osobních údajů v souvislosti s reklamacemi

3.1. Rozsah a účel zpracování

Čas od času se může stát, že zboží/služba nesplňuje kvalitativní požadavky a je třeba jej reklamovat. Při reklamacích tak budeme zpracovávat osobní údaje poskytnuté přímo Vámi, a to v rozsahu jméno, příjmení, datum narození a bydliště, resp. korespondenční adresa, případné osobní údaje při popisu vady (nezbytné pro splnění právní povinnosti, která se na Družstvo coby prodávajícího/poskytovatele vztahuje z titulu odpovědnosti za vady; pokud dané osobní údaje neposkytnete, nebude Družstvo moci reklamaci vyřídit), telefonní číslo a e-mail (s danými osobnímu údaji budeme pracovat na základě Vašeho souhlasu; pokud nám tyto osobní údaje neposkytnete, nemá to vliv na řešení reklamace, ale při jejich poskytnutí nám pomohou urychlit vyřízení reklamace a zkvalitní/ulehčí komunikaci s Vámi).

3.2. Právní základ

Zpracování vašich osobních údajů je založeno částečně na nezbytnosti pro splnění smluvní a právní povinnosti, která se na nás coby prodávajícího/poskytovatele služby v rámci uplatnění vad vztahuje, a částečně na Vašem svobodném udělení souhlasu podle článku 6 odst. 1 písm. a) GDPR, kdy poskytnutím daných dobrovolných osobních údajů zároveň potvrzujete, že jste si přečetl(a) a porozuměl(a) zásadám ochrany osobních údajů a jste si vědom(a) svých práv dle GDPR.

V souvislosti s vyřizováním reklamací zpracováváme osobní údaje dále rovněž pro účely ochrany svých práv a právem chráněných zájmů pro případ možného vzniku sporu z reklamace či při mimosoudním řešení spotřebitelských sporů.

3.3. Doba uchování

Vámi poskytnutými osobními údaji disponujeme tak dlouho, dokud nedojde k vypořádání reklamace a (i s ohledem na promlčecí lhůty) po dobu 4 let od jejich poskytnutí, každopádně doba uchování neuplyne dříve, než skončí soudní či jiné řízení, v nichž jsou vzájemná práva/povinnosti v souvislosti s reklamací předmětem posouzení, a zároveň uplynou lhůty na podání mimořádných opravných prostředků, ústavních stížností, popř. podání k Evropskému soudu pro lidská práva apod., a to bez realizace podání, k níž se připočte doba jednoho roku.

3.4. Případní příjemci osobních údajů, předání do třetí země

V rámci splnění ze strany Družstva mohou být příslušné osobní údaje pouze v nezbytném rozsahu a výhradně pro příslušný účel zpřístupněny rovněž různým subjektům kupř.:

  • zaměstnancům a orgánům Družstva
  • poskytovateli poštovních/kurýrních služeb (jméno, příjmení, adresa, e-mail)
  • výrobcům/dodavatelům reklamovaného zboží/služeb (zde se však předpokládá, že dojde k úplné anonymizaci reklamace)
  • poskytovatelům konzultačních a odborných služeb (kupř. akreditovaná laboratoř, advokát) – dle charakteru reklamace (zde se však předpokládá, že dojde k úplné anonymizaci reklamace)

Předání do třetí země se nepředpokládá, ledaže se reklamace týká třetí země (kupř. odsud pochází dodavatel/výrobce reklamovaného zboží/služby).

4. Zpracování osobních údajů kamerovými systémy a záznamy

4.1. Rozsah a účel zpracování

V některých prostorech Družstva a četných prodejnách máme nainstalován kamerový systém. Monitorování probíhá jak on-line, tak pořizováním záznamu. Kamerový systém zpracovává pouze osobní údaje v podobě vzhledu osoby (zejména vizáž, výška postavy, pohyb, barva vlasů, odění) a jejím jednání v prodejně/prostorách Družstva, které ji pomáhá identifikovat v případě, že bude dáno podezření ze spáchání trestného činu nebo přestupku, popř. vzniku škody, a to výlučně za účelem ochrany našeho majetku nebo ochrany zdraví a života.

Poskytnutí těchto osobních údajů se neděje na základě souhlasu a není ani zákonným či smluvním požadavkem, nebo požadavkem, který je nutné uvést do smlouvy, tedy není třeba subjekt údajů informovat ohledně možných důsledků neposkytnutí těchto údajů.

4.2. Právní základ

Zpracování Vašich osobních údajů kamerovým systémem je založeno na tzv. oprávněném zájmu. Ten spatřujeme v ochraně nejen našeho majetku, ale i života, zdraví a majetku našich zákazníků (kupř. vypátrání kapesního zloděje). Jedná se tedy primárně o ochranu proti vandalismu, poškození zboží, krádežím a vloupáním. Je nezpochybnitelné, že kamery mají i nemalou preventivní funkci. Jsme přesvědčeni, že kamery navíc působí pozitivně, neboť mohou navozovat pocit bezpečí a ochrany. V návaznosti na výše uvedené lze shrnout, že výhody spojené se záznamem pomocí kamerového systému převažují nad dopadem do práv a svobod subjektu údajů, kdy zákazníci jsou na existenci kamer v prodejnách obecně již zvyklí a nejsou ničím neobvyklým. Navíc před každým monitorovaným prostorem je viditelné upozornění na to, že prostor je kamerově snímán.

4.3. Doba uchování

Kamerové záznamy jsou uchovávány za použití výpočetní techniky. Pokud nebudou údaje využity orgány činnými v trestním řízení nebo v rámci uplatnění nároků Družstva, jsou záznamy uloženy po dobu několika dní a následně je záznam na kamerovém systému přemazán záznamem novým. Pokud je záznam využitelný v rámci uplatnění práv Družstva, uchováváme záznam, dokud nedojde k vypořádání daného nároku, každopádně doba uchování neuplyne dříve, než skončí promlčecí lhůta související s naším nárokem a zároveň i případné soudní či jiné řízení, v nichž je nárok Družstva, k němuž se kamerový záznam vztahuje, předmětem posouzení, a zároveň uplynou lhůty na podání mimořádných opravných prostředků, ústavních stížností, popř. podání k Evropskému soudu pro lidská práva apod. (a to bez realizace podání), k níž se připočte doba jednoho roku.

4.4. Případní příjemci osobních údajů, předání do třetí země

Ze strany Družstva mohou být příslušné osobní údaje pouze v nezbytném rozsahu a výhradně pro příslušný účel zpřístupněny rovněž různým subjektům kupř.:

  • zaměstnancům a orgánům Družstva
  • poskytovateli poštovních/kurýrních služeb, provozovatel datové schránky (v případě zasílání záznamu poštou atp.)
  • orgánům činným v trestním řízení, civilním soudům, správním orgánům (kupř. přestupkové řízení)
  • pojišťovnám, pojišťovacím zprostředkovatelům (bude-li kamerový záznam souviset se škodní událostí)
  • poskytovatelům konzultačních a odborných služeb – dle charakteru užití kamerového záznamu
  • poskytovatelům instalačních, údržbových a servisních služeb (kupř. oprava kamerového systému)

Předání do třetí země se nepředpokládá, ledaže se záznam týká třetí země (kupř. odsud pochází subjekt údajů – pachatel, záznam si vyžádá v rámci mezinárodní spolupráce cizozemský orgán činný v trestním řízení).

5. Zákaznické soutěže a hry

5.1. Rozsah a účel zpracování

Pokud není v pravidlech příslušné soutěže či hry stanoveno nic jiného, nebo pokud nám zákazník neudělí rozsáhlejší řádný souhlas, budou soutěže a hry organizovány s využitím osobních údajů typu jméno, příjmení, bydliště a kontaktní údaje, popř. podobizna účastníka. Účelem poskytnutí osobních údajů je umožnit zákazníkovi účastnit se soutěže/hry, zorganizovat soutěž/hru (kupř. zjištění výherce, informování výherce, zaslání výhry) a individualizovat jej kvůli rozlišení od jiných účastníků soutěže/hry a souběžně i za účelem propagace pořádání soutěže hry a jejího výsledku.

5.2. Právní základ

Zpracování Vašich osobních údajů je založeno na Vašem svobodném udělení souhlasu podle článku 6 odst. 1 písm. a) GDPR, kdy účastí na soutěži potvrzujete, že jste si přečetl(a) a porozuměl(a) zásadám ochrany osobních údajů a jste si vědom(a) svých práv dle GDPR. Souhlas s poskytnutím svých osobních údajů můžete kdykoliv a bez udání důvodů odvolat, aniž je tím dotčena zákonnost zpracování založená na souhlasu uděleném před jeho odvoláním (pokud tak učiníte před ukončením soutěže/hry, nebudete se moci bohužel soutěže/hry účastnit).

5.3. Doba uchování

Vámi poskytnutými osobními údaji disponujeme tak dlouho, dokud soutěž/hra neskončí a (s ohledem na promlčecí lhůty či trvání záručních lhůt u věcných výher) po dobu 4 let od jejich poskytnutí, každopádně doba uchování neuplyne dříve, než skončí případné soudní či jiné řízení, v nichž jsou vzájemná práva/povinnosti v souvislosti se soutěží/hrou předmětem posouzení, a zároveň uplynou lhůty na podání mimořádných opravných prostředků bez jejich uplatnění), k níž se připočte doba jednoho roku. Další uchování se může uskutečnit v jednotlivých případech, pokud to vyžaduje zákon.

5.4. Případní příjemci osobních údajů, předání do třetí země

V rámci splnění ze strany Družstva mohou být příslušné osobní údaje pouze v nezbytném rozsahu a výhradně pro příslušný účel zpřístupněny rovněž různým subjektům kupř.:

  • zaměstnancům a orgánům Družstva
  • poskytovateli poštovních/kurýrních služeb či jiných komunikačních služeb či platforem, včetně Facebooku (kupř. jméno, příjmení, adresa, e-mail), provozovateli datové schránky
  • osobám, které zajistily výhry do soutěže/hry nebo které soutěž pro naše Družstvo organizují
  • veřejnosti (kupř. veřejné vyhlášení výsledků soutěže, prezentace na webu)
  • médií (na takové užití bude účastník zvláště upozorněn)
  • příslušný finanční úřad (z důvodů odvedení případné srážkové daně z výhry)

Předání do třetí země se nepředpokládá, ledaže se hra/soutěž týká třetí země (kupř. odsud pochází účastník soutěže/hry nebo sponzor soutěže/hry, popř. předmět výhry má vztah k zahraničí). Předání nelze vyloučit při zveřejnění údajů v rámci médií dosažitelných i z třetí země.

6. Platební transakce prostřednictvím platebních terminálů

6.1. Rozsah a účel zpracování

V rámci poskytování pestré nabídky služeb našim zákazníkům naše družstvo nabízí možnost platit své složenky, SIPO, účty a faktury anebo poukazovat peníze na bankovní účty prostřednictvím platebního terminálu na prodejně.

Rozsah obdržených osobních údajů je částečně dán závazně, aby se transakce mohla vůbec realizovat (číslo bankovního účtu, výše finanční částky) a částečně je variabilní dle rozhodnutí zákazníka (kupř. jméno, příjmení, bydliště, variabilní/specifický symbol, text pro příjemce platby). Účelem zpracování osobních údajů je v tomto vyhovění přání zákazníka realizovat jím určenou platbu. Pokud nám výše uvedené osobní údaje neposkytnete, nebudeme moci platební transakci provést (číslo bankovního konta, výše finanční částky) a v ostatním rozsahu dané nemá vliv na poskytnutí platební služby, ale může se zhoršit identifikovatelnost platby na straně příjemce platby. O zadání platby obdrží zákazník potvrzení pro sebe, zároveň jedno podepsané potvrzení pro banku společně se složenkou či tiskopisem / formulářem ponechá na prodejně družstva, následně jsou zasílány na centrálu Družstva, která zajistí odeslání dokladů za všechny prodejny na ústředí banky pro dlouhodobou archivaci.

Další osobní údaje obdrží Družstvo v případě, že provedenou platbu zákazník reklamuje, kdy však reklamaci postupuje bance.

Osobní údaje může Družstvo vyžadovat i na základě zákona č. 253/2008 Sb., který řeší opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti (= jednání sledující zakrytí nezákonného původu jakékoliv ekonomické výhody vyplývající z trestné činnosti s cílem vzbudit zdání, že jde o majetkový prospěch nabytý v souladu se zákonem). Zaměstnanec Družstva provede při podezření na legalizaci výnosů z trestné činnosti kontrolu před uskutečněním jednotlivého obchodu, tzn. získá informací o účelu a zamýšlené povaze obchodu a přezkoumá zdroje peněžních prostředků, za tímto účelem zaměstnanec Družstva zaznamená identifikační údaje klienta, tedy fyzické osoby, (jméno, příjmení, trvalý nebo jiný pobyt, rodné číslo nebo datum narození) na platební příkaz a ověří z průkazu totožnosti, jsou-li v něm uvedeny, a dále zaznamená druh a číslo průkazu totožnosti, stát, popřípadě orgán, který jej vydal, a dobu jeho platnosti; současně ověří shodu podoby s vyobrazením v průkazu totožnosti. Družstvo, resp. banka má právo odmítnout realizovat platbu, pokud se zákazník se odmítne podrobit identifikaci anebo odmítne doložit plnou moc podle § 8 odst. 3 výše uvedeného zákona, neposkytne potřebnou součinnost při kontrole podle § 9 výše uvedeného zákona, nebo z jiného důvodu nelze provést identifikaci anebo kontrolu klienta, anebo má-li osoba provádějící identifikaci nebo kontrolu pochybnosti o pravdivosti informací poskytnutých klientem nebo o pravosti předložených dokladů. Pokud Družstvo dodatečně po provedení transakce pojme podezření na legalizaci výnosů z trestné činnosti, má za povinnost jej ohlásit bance. Vše výše uvedené však zároveň podléhá povinnosti mlčenlivosti.

Družstvo je ve všech výše uvedených případech pouze zpracovatel Vašich osobních údajů, správcem je pak banka poskytující tuto službu.

6.2. Právní základ

Zpracování Vašich osobních údajů je založeno částečně na nezbytnosti pro splnění smlouvy, jejíž smluvní stranou jste coby zadavatel služby (Družstvo plní poskytnutím služby svou část závazku), a částečně na Vašem svobodném udělení souhlasu podle článku 6 odst. 1 písm. a) GDPR, kdy poskytnutím daných dobrovolných osobních údajů zároveň potvrzujete, že jste si přečetl(a) si a porozuměl(a) zásadám ochrany osobních údajů a jste si vědom(a) svých práv dle GDPR.

Činnosti Družstva na základě zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, se pak dějí na základě zákona a souhlas subjektů údajů není vyžadován; neposkytnutí údajů v takovém případě může vést k odmítnutí provedení platby.

6.3. Doba uchování

Vámi poskytnutými osobními údaji disponujeme tak dlouho, dokud nedojde k vypořádání platební transakce a následně do doby předání provozující bance (zpravidla do konce kalendářního měsíce následujícího po datu zadání platby), resp. po dobu vyřízení reklamace, k níž se připočte doba 4 let od jejich poskytnutí, každopádně doba uchování neuplyne dříve, než skončí soudní či jiné řízení, v nichž jsou vzájemná práva/povinnosti v souvislosti s platnou, resp. její reklamací předmětem posouzení, a zároveň uplynou lhůty na podání mimořádných opravných prostředků, ústavních stížností, popř. podání k Evropskému soudu pro lidská práva apod., a to bez realizace podání). Další uchování se může uskutečnit v jednotlivých případech, pokud to vyžaduje zákon (kupř. účetní předpisy).

6.4. Případní příjemci osobních údajů, předání do třetí země

V rámci splnění ze strany Družstva mohou být příslušné osobní údaje pouze v nezbytném rozsahu a výhradně pro příslušný účel zpřístupněny rovněž různým subjektům kupř.:

  • zaměstnancům a orgánům Družstva
  • poskytovateli poštovních/kurýrních služeb (jméno, příjmení, adresa, e-mail)
  • poskytovateli služeb platebního terminálu (t.č. banka)
  • poskytovatelům konzultačních a odborných služeb (kupř. IT servis)
  • příjemci plateb zadaných zákazníkem
  • orgánům státní správy, kde je k tomu opravňuje zákon

Předání do třetí země se nepředpokládá, ledaže se platební transakce týká třetí země (kupř. odsud příjemce platby).

7. Dobíjení kreditu mobilních telefonů přes platební terminál

7.1. Rozsah a účel zpracování

Ve vybraných prodejnách COOP družstvo HB lze dobíjet kredit přímo přes platební terminál u pokladny. Zde sdělujete příslušné telefonní číslo, které chcete dobít. Účelem zpracování je tak dobití kreditu telefonu a poskytnutí služby zákazníkovi dle jeho přání.

7.2. Právní základ

Zpracování Vašich osobních údajů je založeno na nezbytnosti pro splnění smlouvy, jejíž smluvní stranou jste. Správcem Vašich osobních údajů je pak Váš mobilní operátor, resp. banka.

7.3. Doba uchování

Vaším telefonním číslem disponujeme primárně pouze po dobu provedení vlastní dobíjecí operace, tzn. při zadání do platebního terminálu. Obdržení potvrzující SMS, že dobití řádně proběhlo, se již neodehrává v režii Družstva. Vaše telefonní číslo po zadání není v celé podobě u nás uchováváno, a to ani v rámci vedení účetnictví Družstva.

7.4. Případní příjemci osobních údajů, předání do třetí země

V rámci plnění ze strany Družstva mohou být příslušné osobní údaje pouze v nezbytném rozsahu a výhradně pro příslušný účel zpřístupněny rovněž různým subjektům kupř.:

  • zaměstnancům a orgánům Družstva
  • poskytovateli poštovních/kurýrních služeb (jméno, příjmení, adresa, e-mail)
  • poskytovateli služeb platebního terminálu
  • poskytovatelům konzultačních a odborných služeb (kupř. IT servis)
  • telefonnímu operátorovi – příjemci plateb zadaných zákazníkem
  • orgánům státní správy, kde je k tomu opravňuje zákon

Předání do třetí země se nepředpokládá, ledaže se platební transakce týká třetí země (kupř. vlastníkem telefonního čísla je zahraniční osoba).

8. Zpracování osobních údajů v souvislosti se škodními událostmi

8.1. Rozsah a účel zpracování

Stejně jako jinde v životě i v souvislosti s naším podnikáním a provozem může dojít ke vzniku škody – ať už na straně našich zákazníků (kupř. škoda vinou vadných výrobků nebo o škodu, která se našim zákazníkům přihodí na některé z prodejen), nebo naopak naší (poškození vybavení našich prodejen nebo zboží).

Při řešení škodních událostí dochází ke zpracování osobních údajů zákazníků a dalších se škodní událostí spojených osob (např. svědků, prodavačů, škůdce), a to v rozsahu identifikačních a kontaktních osobních údajů, údajů o způsobené škodě a dalších nezbytných souvisejících údajů. Účelem zpracování osobních údajů je v tomto případě vyřešení škodní události a ochrana práv a právem chráněných zájmů strany poškozené i škodu zaviňující a pro případ možného vzniku sporu z takovéto škodní události.

Při nastání škodní události tak budeme zpracovávat osobní údaje poskytnuté přímo Vámi, popř. od třetích osob (kupř. Policie ČR), a to v rozsahu jméno, příjmení, datum narození a bydliště, resp. korespondenční adresa, případné osobní údaje s ohledem na specifikaci škody a naplnění všech znaků odpovědnosti za škodu (nezbytné pro splnění právní povinnosti, která se na Družstvo coby odpovědného za škodu, resp. naopak poškozeného vztahuje; pokud dané osobní údaje neposkytnete, nebude Družstvo moci škodní událost řádně vyřídit) a telefonní číslo a e-mail (s danými osobnímu údaji budeme pracovat na základě Vašeho souhlasu; pokud nám tyto osobní údaje neposkytnete, nemá to vliv na řešení škodní události, ale při jejich poskytnutí nám pomohou urychlit vyřízení celé záležitosti a zkvalitní/ulehčí komunikaci se subjektem údajů).

V souvislosti s vyřizováním škodních událostí zpracováváme osobní údaje dále rovněž pro účely ochrany svých práv a právem chráněných zájmů pro případ možného vzniku.

8.2. Právní základ

Zpracování Vašich osobních údajů je založeno částečně na nezbytnosti pro splnění právní povinnosti, která se na nás coby osobu případně odpovědnou za škodu, resp. coby poškozeného v rámci uplatnění nároků ze škody vztahuje, a částečně na Vašem svobodném udělení souhlasu podle článku 6 odst. 1 písm. a) GDPR, kdy poskytnutím daných dobrovolných osobních údajů zároveň potvrzujete, že jste si přečetl(a) si a porozuměl(a) zásadám ochrany osobních údajů a jste si vědom(a) svých práv dle GDPR.

8.3. Doba uchování

Vámi poskytnutými osobními údaji disponujeme tak dlouho, dokud nedojde k vypořádání škodní události a (i s ohledem na promlčecí lhůty) po dobu 4 let od jejich poskytnutí, každopádně doba uchování neuplyne dříve, než skončí soudní či jiné řízení, v nichž jsou vzájemná práva/povinnosti v souvislosti se škodní událostí předmětem posouzení, a zároveň uplynou lhůty na podání mimořádných opravných prostředků, ústavních stížností, popř. podání k Evropskému soudu pro lidská práva apod., a to bez realizace podání), k níž se připočte doba jednoho roku.

8.4. Případní příjemci osobních údajů, předání do třetí země

V rámci splnění ze strany Družstva mohou být příslušné osobní údaje pouze v nezbytném rozsahu a výhradně pro příslušný účel zpřístupněny rovněž různým subjektům kupř.:

  • zaměstnancům a orgánům Družstva
  • poskytovateli poštovních/kurýrních služeb (jméno, příjmení, adresa, e-mail), provozovateli datové schránky
  • pojišťovnám, pojišťovacím zprostředkovatelům
  • poskytovatelům konzultačních a odborných služeb (kupř. akreditovaná laboratoř, soudní znalec, lékař, právník) – dle charakteru škodní události (zde se však předpokládá, že dojde k anonymizaci v rámci škodní události)
  • orgánům státní správy, kde je k tomu opravňuje zákon, orgánům činným v trestním, soudům

Předání do třetí země se nepředpokládá, ledaže se škodní událost týká třetí země (kupř. odsud pochází poškozený nebo dodavatel/výrobce poškozené věci).

9. Zpracování osobních údajů v rámci Facebooku

9.1. Rozsah a účel zpracování

V zájmu propagace a marketingu družstva a navázání kontaktu se zákazníky má Družstvo rovněž profil na síti Facebook, kam dovoluje veřejnosti dávat své komentáře, fotografie či hodnocení. O rozsahu poskytnutí osobních údajů rozhodujete výhradně Vy (zpravidla jméno, příjmení, přezdívka, podobizna, fotografie, hodnocení ve formě „like“ apod.). Účelem poskytnutí osobních údajů je umožnit zákazníkovi sdílet s námi a jinými uživateli Facebooku své názory, informace, nálady a vizuální, popř. audiovizuální obsah atp.

9.2. Právní základ

Družstvo je přesvědčeno, že dané osobní údaje zpracovává primárně provozovatel Facebooku a Družstvo přímo správcem není.

Pokud by však přesto za správce či zpracovatele bylo považováno, je zpracování Vašich osobních údajů založeno na Vašem svobodném udělení souhlasu podle článku 6 odst. 1 písm. a) GDPR, kdy „postováním“ potvrzujete, že jste si přečetl(a) si a porozuměl(a) zásadám ochrany osobních údajů a jste si vědom(a) svých práv dle GDPR. Souhlas s poskytnutím svých osobních údajů můžete kdykoliv a bez udání důvodů odvolat, aniž je tím dotčena zákonnost zpracování založená na souhlasu uděleném před jeho odvoláním (pokud tak učiníte, nebude Váš post na Facebooku).

Poskytování osobních údajů ve výše uvedené souvislosti není zákonným či smluvním požadavkem, ani požadavkem, který je nutné uvést do smlouvy, s tím, že subjekt údajů nemá povinnost osobní údaje poskytnout, a pokud je neposkytne, nebude moci využít možností platformy Facebook.

9.3. Doba uchování

Vámi poskytnutými osobními údaji disponujeme, resp. provozovatel Facebooku tak dlouho, dokud Váš post sám (sama) neodstraníte z našeho profilu a dále po dobu existence profilu našeho družstva na dané síti Facebook.

9.4. Případní příjemci osobních údajů, předání do třetí země

Případnými příjemci výše uvedených osobních údajů jsou kupř.:

  • zaměstnanci a orgány Družstva, správci profilu Družstva na síti Facebook
  • poskytovatelé telekomunikačních služeb či platforem
  • provozovatelé sociální sítě Facebooku (kupř. jméno, příjmení, podobizna)
  • veřejnost (zejména uživatelé sociální sítě Facebook)
  • poskytovatelé konzultačních a odborných služeb (kupř. marketingoví specialisté)

Předání do třetí země se nepředpokládá, když však síť Facebook coby webový systém je dosažitelných i z třetí země.

10. Použití souborů cookie a analýza webových stránek

Za účelem zlepšení fungování, personalizaci webových stránek, vyhodnocení jejich návštěvnosti, využíváme na svých webových stránkách tzv. „cookies“ soubory. Cookies jsou malé soubory, které jsou uloženy na pevném disku uživatele. Umožňují ukládání informací po určitou dobu a usnadňují identifikaci počítače návštěvníka. Pro lepší orientaci uživatelů a prezentaci jednotlivých služeb používáme trvalé soubory cookies. Dále používáme tzv. session cookies, které se při zavření prohlížeče automaticky odstraní. Na našich webových stránkách se používají různé typy souborů cookies, jejichž typ a funkce jsou vysvětleny následovně:

  1. Nutné
    Nutné cookies pomáhají, aby byla webová stránka použitelná tak, že umožní základní funkce jako navigace stránky a přístup k zabezpečeným sekcím webové stránky. Webová stránka nemůže správně fungovat bez těchto cookies.
  2. Statistické
    Statistické cookies pomáhají majitelům webových stránek, aby porozuměli, jak návštěvníci používají webové stránky. Anonymně sbírají a sdělují informace.
  3. Preferenční (Nepoužíváme cookies tohoto typu)
    Preferenční cookies umožňují, aby si webová stránka zapamatovala informace, které mění, jak se webová stránka chová nebo jak vypadá. Je to například preferovaný jazyk nebo region, kde se nacházíte.
  4. Marketingové (Nepoužíváme cookies tohoto typu)
    Marketingové cookies jsou používány pro sledování návštěvníků na webových stránkách. Záměrem je zobrazit reklamu, která je relevantní a zajímavá pro jednotlivého uživatele a tímto hodnotnější pro vydavatele a inzerenty třetích stran.
  5. Neklasifikované
    Neklasifikované cookies jsou cookies, které máme v procesu klasifikování společně s poskytovateli jednotlivých cookies.

Nastavení prohlížeče

Většina prohlížečů je již nastavena tak, aby cookies přijímala. Nastavení prohlížeče můžete změnit tak, aby přijímal pouze určité cookies nebo žádné cookies. Důležité: Pokud zcela vyloučíte používání cookies, pravděpodobně vám nebude umožněno využívat některé funkce a možnosti našich webových stránek. Můžete také použít nastavení prohlížeče k odstranění cookies, které jsou již v prohlížeči uloženy.

Prohlížeč: Chrome Explorer 7, 8, 9 Firefox 4.0
Deaktivace Cookies: 1) Vpravo nahoře klikněte na ikonu možností a z menu vyberte Nastavení.
2) Dole klikněte na Rozšířená nastavení.
3) V sekci Ochrana soukromí a zabezpečení klikněte na Nastavení obsahu.
4) Klikněte na Soubory cookie.
5) Vypnutí souborů cookie: Deaktivujte přepínač u možnosti Povolit webům ukládat a číst data souborů cookie.
1) V menu „Nástroje“ vyberte možnost „Možnosti internetu“.
2) Nyní klikněte na záložku „Ochrana osobních údajů“.
3) Pro zablokování všech cookies posuňte v rámečku nastavení posuvník nahoru.
4) Vaše nastavení potvrďte „OK“.
1) V hlavní nabídce klikněte na „Firefox“ a následně na nabídku „Možnosti“.
2) Zvolte oddíl „Soukromí“
3) V sekci Cookies deaktivujte volbu „Povolit serverům nastavovat Cookies“
4) Potvrďte Vaše nastavení
Odstranění Cookies: 1) Vpravo nahoře klikněte na ikonu možností a z menu vyberte Nastavení.
2) Dole klikněte na Rozšířená nastavení.
3) V sekci Ochrana soukromí a zabezpečení klikněte na Nastavení obsahu.
4) Klikněte na Soubory cookie.
5) Zobrazit všechny soubory cookies a data webů
6) Vpravo nahoře odstranit vše. Potvrdit „Vymazat vše“
1) V menu nástroje vyberte volbu „Zabezpečení“ a poté klikněte na „Odstranit historii procházení“
2) Zaškrtněte zaškrtávací pole „Cookies“
3) Klikněte na tlačítko „Delete“
1) V hlavní nabídce klikněte na „Firefox“ a následně na šipku u nabídky „Historie“.
2) Vyberte možnost „Vymazat nedávnou historii“
3) Zvolte „Vše“ u volby „Časové období mazání“
4) Rozklikněte detaily kliknutím na šipku o volby „Podrobnosti“ o Zaškrtněte pole „Cookies“ a stiskněte tlačítko vymazat
Jiný prohlížeč Návod na deaktivaci a odstranění Cookies naleznete v nápovědě příslušného prohlížeče, příp. se obraťte na výrobce prohlížeče.

Cookie soubory neslouží a ani neumožňují osobní identifikaci uživatelů webové stránky. Seznam veškerých cookie souborů, které COOP družstvo HB shromažďuje na svých webových stránkách je k dispozici zde.

Seznam aktuálně používaných cookies:

 

Jméno Poskytovatel Účel Vypršení Typ
Nutné CookieConsent coophb.cz Uchovává stav souhlasu uživatele s cookies u aktuální domény. 1 rok HTTP Cookie
Statistické _ga coophb.cz Zaznamená jedinečné identifikační číslo, které slouží ke generování statistických údajů při používání webu. 2 roky HTTP Cookie
Statistické _gat coophb.cz Používané Google Analytics pro omezení počtu požadavků. Do ukončení relace HTTP Cookie
Statistické _gid coophb.cz Zaznamená jedinečné identifikační číslo, které slouží ke generování statistických údajů při používání webu. Do ukončení relace HTTP Cookie
Statistické @@History/@@scroll|# coophb.cz Nevyřízené trvale HTML
Statistické collect google.com Slouží k odesílání statistických dat do Google Analytics o zařízení a chování návštěvníka. Sleduje návštěvníka mezi zařízeními a marketingovými kanály. Do ukončení relace Pixel Tracker
Statistické APISID google.com Slouží k odesílání statistických dat do Google Analytics o zařízení a chování návštěvníka. Sleduje návštěvníka mezi zařízeními a marketingovými kanály. 2 roky HTTP Cookie
Statistické HSID google.com Slouží k odesílání statistických dat do Google Analytics o zařízení a chování návštěvníka. Sleduje návštěvníka mezi zařízeními a marketingovými kanály. 2 roky HTTP Cookie
Statistické SSID google.com Slouží k odesílání statistických dat do Google Analytics o zařízení a chování návštěvníka. Sleduje návštěvníka mezi zařízeními a marketingovými kanály. 2 roky HTTP Cookie
Statistické SAPISID google.com Slouží k odesílání statistických dat do Google Analytics o zařízení a chování návštěvníka. Sleduje návštěvníka mezi zařízeními a marketingovými kanály. 2 roky HTTP Cookie
Statistické CONSENT .gstatic.com Slouží k odesílání statistických dat do Google Analytics o zařízení a chování návštěvníka. Sleduje návštěvníka mezi zařízeními a marketingovými kanály. 2 roky HTTP Cookie
Statistické NID .gstatic.com Slouží k odesílání statistických dat do Google Analytics o zařízení a chování návštěvníka. Sleduje návštěvníka mezi zařízeními a marketingovými kanály. 6 měsíců HTTP Cookie
Neklasifikované cookie_notice_accepted coophb.cz 1 rok HTTP Cookie
Neklasifikované intercom-lou-b5rl43ws Smartemailing.cz 1 rok HTML
Neklasifikované __utmz App.Smartemailing.cz 2 měsíce HTTP Cookie
Neklasifikované __utma App.Smartemailing.cz 2 roky HTTP Cookie
Neklasifikované __utma App.Smartemailing.cz 1 měsíc HTTP Cookie

Prohlášení o cookies: Cookiebot

Google Analytics

K analýzám našich webových stránek pomocí cookie souborů používáme službu Google Analytics vyvinutou a provozovanou společností Google Inc., se sídlem Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA („Google“).

Analýza pomocí služby Google Analytics probíhá tak, že informace o užívání webové stránky vytvořené prostřednictvím shromážděných cookie souborů jsou přeneseny na server Google v USA a tam podrobeny příslušné analýze. V rámci služby Google Analytics využívá COOP družstvo HB i rozšířené reportování anonymních demografických dat (např. věk, pohlaví, region). Google nebude přenesená data spojovat s jinými daty. Prohlášení Google o ochraně osobních údajů je k nahlédnutí zde.

Sběru cookie souborů a jejich analýze prostřednictvím služby Google Analytics může návštěvník webové stránky zabránit jednak změnou nastavení prohlížeče, jak je uvedeno výše, a dále pak tzv. opt-out-cookie, který zamezí budoucímu ukládání údajů o návštěvě na webové stránce, nebo instalací příslušného pluginu do svého prohlížeče.

11. Užívání sociální pluginů

Webové stránky COOP družstvo HB mohou obsahovat také sociální pluginy třetích stran, pomocí nichž mohou návštěvníci webových stránek sdílet obsah se svými přáteli a dalšími kontakty. Jedná se o:

  • plugin sítě Facebook, který je spravován společností Facebook Inc., 1601 South California Avenue, Palo Alto, CA 94304, USA
  • plugin sítě Twitter, který je spravován společností Twitter, Inc., 1355 Market St, Suite 900, San Francisco, California 94103, USA

Je možné, že osobní údaje o návštěvnících webových stránek mohou být také shromažďovány prostřednictvím těchto pluginů, předány příslušné službě a propojeny s příslušnou službou návštěvníka.

COOP družstvo HB neshromažďuje žádné osobní údaje prostřednictvím sociálních pluginů. Po kliknutí na sociální plugin dostane příslušný poskytovatel služeb informace, že jste navštívili odpovídající stránku naší internetové nabídky. Vezměte prosím na vědomí, že není třeba mít u příslušné služby uživatelský účet, ani tam nemusíte být přihlášeni. Pokud však již máte při své návštěvě našeho webu uživatelský účet u příslušného poskytovatele služeb a jste již přihlášeni k tomuto účtu, data shromážděna sociálním pluginem jsou přiřazena přímo k vašemu účtu. Pokud si nepřejete být spárováni k Vašemu profilu u poskytovatele služeb, musíte se před svým kliknutím na některý ze sociálních modulů odhlásit.

COOP družstvo HB nemá žádný vliv na to, zda a do jaké míry si příslušní poskytovatelé služeb shromažďují osobní údaje. Nejsme si vědomi rozsahu, účelu ani doby uchování příslušného sběru údajů. Rádi bychom však poukázali na to, že je třeba předpokládat, že alespoň IP adresa a informace týkající se zařízení, jsou používány a zaznamenávány prostřednictvím sociálních pluginů. Je také možné, že příslušní poskytovatelé služeb používají cookies.

Rozsah a účel shromažďování údajů příslušnou službou, jakož i další zpracování a využití Vašich údajů naleznete v informacích o ochraně osobních údajů přímo na webových stránkách příslušné služby. Zde získáte také informace o příslušných právech na ochranu dat a možnostech nastavení pro ochranu Vašeho soukromí:

  • a) Facebook Inc., 1601 S California Ave, Palo Alto, California 94304, USA
    https://en-gb.facebook.com/policy.php
  • b) Twitter Inc., 1355 Market St, Suite 900, San Francisco, California 94103, USA
    https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/update-privacy-policy

Comments are closed.